Verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

maandag 9 december 2019

Documentaire Romana Vrede over kinderen met autisme

Hoe ga je ermee om als het dagelijks leven niet berekend is op jouw kind? Actrice Romana Vrede maakte er een documentaire over, waarin zij en andere ouders aan het woord komen van kinderen met autisme die ‘non-verbaal zijn’, zoals Romana het omschrijft. Het persoonlijke filmportret is uitgezonden door televisieprogramma De Wereld Draait Door en is inmiddels online terug te kijken.

Lees bericht

maandag 9 december 2019

Onderzoek Thomashuizen: beter sturen op kwaliteit

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft onderzoek gedaan het functioneren van de 118 Thomashuizen als woon- en zorglocatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit gebeurde naar aanleiding van negatieve signalen in 2017. De conclusie luidt dat een Thomashuis huiselijke en persoonlijke zorg biedt, maar dat de sturing op kwaliteit beter moet, zoals bijvoorbeeld de controle op medicatie.

Lees bericht

maandag 9 december 2019

Personeelskosten drukken resultaat gehandicaptenorganisaties

Uit een analyse van de jaarverslagen van 193 organisaties in de gehandicaptenzorg door inkoopcoöperatie Intrakoop en Verstegen accountants en adviseurs blijkt dat de sector relatief gezond is. Maar hoewel de opbrengsten stegen, drukken vooral de fors gestegen personeelskosten vanwege ziekteverzuim en inzet van personeel dat niet in loondienst is, het resultaat.

Lees bericht

maandag 9 december 2019

Wzd: wet voor believers

Laatst sprak ik een begeleidster van mensen met een beperking. Ik vroeg of ze de Wet zorg en dwang kende en of haar organisatie er al mee bezig was. Zij keek me glazig aan. Nee, die wet kende ze niet. Toen ik probeerde uit te leggen waar die wet betrekking op had, veerde ze op. “Maar, dat doen wij toch al?” Journaliste Mariët schrijft in haar blog kritisch over de wet die volgens haar zijn doel voorbijschiet en voor nog meer administratie zorgt.

Lees bericht

woensdag 4 december 2019

Verstandelijk gehandicaptenzorg loopt achter in werken met digitaal cliëntenportaal

Aan de vooravond van 2020 blijkt dat de verstandelijk gehandicaptenzorg nog een flinke slag heeft te slaan op het gebied van werken met een digitaal cliëntenportaal. Uit onderzoek van kennisinstituut Nivel is naar voren gekomen dat momenteel 43 procent van de begeleiders het gebruikt, terwijl cliënten en hun familie vanaf volgend jaar het recht hebben om het eigen dossier digitaal in te zien.

Lees bericht

Komende studiedagen

Bekijk alle studiedagen
Nu niet zwanger
Praten over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie met mensen met een verstandelijke beperking
 • Vanaf € 199,- incl. btw
 • 14 februari 2020
 • Droom! Elst, Elst (GLD)
 • 0 Geen accredidatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 13 februari 2020
Wet zorg en dwang
Eigen regie en onvrijwillige zorg bij mensen met een verstandelijke beperking
 • Vanaf € 199,- incl. btw
 • 20 maart 2020
 • The Colour Kitchen, Utrecht
 • 0 Geen accredidatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 19 maart 2020
Digitale weerbaarheid
 • Vanaf € 199,- incl. btw
 • 3 april 2020
 • Colour Kitchen in Zuilen, Utrecht
 • 0 Geen accredidatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 2 april 2020

De nieuwste Klik

Klik editie 8 van 2019 is 8 november verschenen en heeft als thema Probleemgedrag. Met daarin onder meer artikelen over:

 • Interview met Centrum voor Consultatie en Expertise over wat opvalt bij de casussen waar zij worden ingeschakeld. Wat speelt een rol bij het ontstaan van probleemgedrag bij mensen met een vestandelijke beperking en wat helpt om weer perspectief te krijgen?
 • Ouders vertellen over de wisselende ervaringen in zorg voor hun kind met autisme en een verstandelijke beperking. Orthopedagoog Hilde Zevenbergen deelt de lessen die zorgverleners hieruit kunnen trekken om een neerwaartse spiraal te voorkomen.
 • Ethicus Hans van Dartel gaat in op drie verschillende casussen waarin de medische behandeling van cliënten ter discussie staat.
 • En een interview met een zorgverlener die de overstap maakte naar een mentor, columns van de dokter en seksuoloog en meer. 

Wil je graag onbeperkte toegang tot Klik, het vakblad ontvangen en de artikelen online lezen? Ga dan naar Mijn Klik om je hiervoor aan te melden.

Het vakblad Klik verschijnt 9 keer per jaar, de volgende Klik (editie 9) heeft als thema 'Leefstijl' en verschijnt op 13 december.

 

 

Blijf op de hoogte!

Wil je graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Meld je dan aan voor onze gratis digitale nieuwsbrief.