Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Klik | kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg

Als bevlogen zorgverlener in de verstandelijk gehandicaptenzorg weet jij dat de zorg constant in beweging is, zeker in de huidige tijd. Klik is hét kenniscentrum en vakblad met nieuws, podcasts en evenementen speciaal voor begeleiders, zorgverleners en ieder ander die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt, waarmee je deze ontwikkelingen en het nieuws makkelijk kunt bijbenen. Waar en wanneer jij dat wilt!

Nieuws en achtergrond

woensdag 23 november 2022

Medische risico’s bij zwangere met verstandelijke beperking*

Vrouwen met een verstandelijke beperking lopen grotere medische risico’s bij een zwangerschap, maar in de medische richtlijnen wordt daar geen specifieke aandacht voor gevraagd. Het wordt hoog tijd dat daar verandering in komt, stellen Nederlandse onderzoekers, die hun bevindingen daarom ook graag delen met huisartsen en artsen VG.

Lees bericht

woensdag 23 november 2022

Bewoner en begeleider samen op weg in de gehandicaptenzorg*

Gijs van Gemert, auteur van het boek ‘Kwaliteit van bestaan voor bewoners én begeleiders’, gelooft meer in uitnodigen, dan in ‘opleggen’. Ga in gesprek, voer een dialoog en bouw een gelijkwaardige relatie op als kern van de zorgverlening. Wacht tot nieuwsgierigheid het wint van angst en vluchtgedrag. Zo werk je aan langdurige, perspectiefrijke zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Lees bericht

woensdag 23 november 2022

Je hebt je geluk als zorgverlener in eigen handen*

Ben je bewust van je eigen werkgeluk? Weet je dat je er zelf invloed op hebt en dat het je energie kan geven? En waar je geen invloed op hebt, geeft je rust als je weet hoe je er mee om moet gaan. Anne Brouwer geeft je handvatten gericht op persoonlijke inzichten en verandering in haar nieuwe boek ‘Werkgeluk in de zorg’. Maar werken aan werkgeluk blijft een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het vraagt ook een continu interactie met je werkomgeving.

Lees bericht

woensdag 23 november 2022

Deelnemers gezocht voor brussengame Broedels

In gezinnen met een kind dat een beperking heeft, gaat de meeste aandacht vaak naar dit kind door de extra zorgvraag. Dat is voor broertjes en zusjes soms lastig en zij kunnen zich dan weleens alleen en onbegrepen voelen. Daarom is de serious game Broedels voor deze brussen ontwikkeld in een onderzoeksproject. De eerste ervaringen met het spel zijn positief.

Lees bericht

woensdag 23 november 2022

Cliënten als ambassadeurs voor zorgorganisatie

Zeventien cliënten van Gemiva hebben dit jaar succesvol de training tot ambassadeur doorlopen. Zij zijn nu het gezicht van de Zuid-Hollandse zorgorganisatie voor mensen met een beperking bij bijvoorbeeld banen- en stagemarkten en gemeenten.

Lees bericht

Video's Klik: Jij maakt het verschil

Een goede klik hebben, je herkent vast dat gevoel. Want het is zo fijn om écht contact te maken en verbinding te voelen, dat geldt óók voor mensen met een verstandelijke beperking. 

Klik ondersteunt alweer meer dan 50 jaar bij deze connectie, zoals terugkomt in de documentaire over de geschiedenis van Klik. De connectie tussen cliënt en zorgverlener stond ook centraal op ons jubileumcongres. Bekijk de aftermovie, de foto's en lees het verslag van het congres en bekijk onze mini-docu! En bekijk meer video's die je helpen bij het maken van de klik.

Komende studiedagen

Bekijk alle studiedagen
Webinarreeks - Verslaving bij mensen met een licht verstandelijke beperking
Praktisch, interactief en in kleine setting
 • Vanaf € 147,- incl. btw
 • 27 september - 29 november 2022
 • Online
 • 0 Geen accreditatiepunten
Inschrijven niet meer mogelijk
Studiedag - Triple-problematiek bij mensen met een verstandelijke beperking
De do’s en don’ts in de begeleiding van cliënten met triple-problematiek
Nog 2 dagen!
 • Vanaf € 199,- incl. btw
 • 2 december 2022
 • The Colour Kitchen, Utrecht
 • 0 Geen accreditatiepunten
Nog 2 dagen om u in te schrijven!
Webinarreeks - Psychiatrie bij mensen met een licht verstandelijke beperking
Praktisch, interactief en in kleine setting
 • Vanaf € 249,- incl. btw
 • 16 december 2022 - 17 maart 2023
 • Online
 • 0 Geen accreditatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 16 maart 2023

Het webinar ‘Gentle teaching’ gratis terugkijken?

Wat doe je als het contact met mensen met een verstandelijke beperking moeizaam loopt? Orthopedagoog Karel De Corte gaf in een gratis webinar van Klik op vrijdag 16 september uitleg over de benaderingswijze Gentle Teaching voor begeleiders en zorgverleners in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Dit webinar is nu gratis terug te kijken!

Ja, ik wil dit webinar gratis terugkijken!

De nieuwste Klik: editie 8

Het achtste 2022-nummer van Klik is verschijnt op 4 november en heeft als thema 'Verstandelijke beperking & psychiatrie'. Hoe dichten we de kloof tussen de ggz en de verstandelijk gehandicaptenzorg? Hoe voorkomen we het afschuiven van mensen tussen beide sectoren? Onderzoek hiernaar en casuïstiek hiervan in de vaste columns van de arts verstandelijk gehandicapten, een begeleider en de gedragskundige.

Verder in de rubriek teamdynamiek het omgaan met weerstand tegen methodes, en artikelen over de zoektocht bij veranderend gedrag en een interview over flexwonen als opstap naar uit huis gaan. En nog veel meer!

Elke week het belangrijkste nieuws in jouw inbox?

Ben jij nieuwsgierig en wil je op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Wij versturen wekelijks een nieuwsbrief. Ruim 5.000 collega's binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg ontvangen hem al!

Kennisthema's

Via de Klik Kennisthema's vind je nieuws en artikelen over verschillende thema's binnen de verstandelijk gehandicaptensector.
Staat er niet tussen wat je zoekt? Probeer dan eens onze zoekfunctie bovenaan de website! 

Autisme en verstandelijke beperking of handicapBeleid en verstandelijk gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en communicatie - gehandicaptenzorgCorona virus en verstandelijke beperking / gehandicaptenzorgGezondheid en verstandelijke beperking / gehandicaptenzorgLoopbaan en verstandelijke beperking / in de gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en ouder worden / gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en probleemgedrag in de gehandicapten zorgVerstandelijke beperking en seksualiteit / in de gehandicaptenzorg