Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Klik | kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg

Als bevlogen zorgverlener in de verstandelijk gehandicaptenzorg weet jij dat de zorg constant in beweging is, zeker in de huidige tijd. Klik is hét kenniscentrum en vakblad met nieuws, podcasts en evenementen speciaal voor begeleiders, zorgverleners en ieder ander die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt, waarmee je deze ontwikkelingen en het nieuws makkelijk kunt bijbenen. Waar en wanneer jij dat wilt!

Nieuws en achtergrond

woensdag 20 september 2023

Vaker psychische problemen bij jongeren met licht verstandelijke beperking*

In haar onderzoek naar jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en ernstige gedragsproblemen ontdekte promovendus Jolanda Westera dat deze jongeren vaker onvervulde psychologische basisbehoeften en vaker psychische problemen ervaren dan hun leeftijdsgenoten zonder verstandelijke beperking. Het geldt in het bijzonder voor de groep die in een behandelcentrum verblijft.

Lees bericht

woensdag 20 september 2023

Film over kind van ouder met verstandelijke beperking

De tienjarige Elvie troost haar moeder, als haar opa overlijdt. Andersom kan haar moeder er niet voor haar zijn. Het is een veelzeggend beeld in de film Onder de blote hemel, waarin je ziet hoe Elvie haar verstandelijk beperkte moeder voorbij groeit. De film is vanaf 21 september in verschillende filmtheaters te zien.

Lees bericht

woensdag 20 september 2023

Nieuw verkort leertraject in gehandicaptenzorg

Met een nieuw verkort traject van 10 lesdagen in 20 weken biedt zorgorganisatie De Raphaëlstichting (nieuwe) medewerkers de mogelijkheid om een officieel erkend mbo-certificaat te behalen, waarmee zij meteen kunnen werken als gecertificeerd begeleider in de gehandicaptenzorg. De stichting ontwikkelde samen met onderwijsaanbieders Vonk en Regio College dit traject ‘Individuele ondersteuning en zorg in de maatschappelijke zorg’ op mbo niveau 3.

Lees bericht

woensdag 20 september 2023

Ontwikkeltraject voor jongeren met verstandelijke beperking wint prijs

De tweejaarlijkse Pier de Boer-prijs voor projecten die mensen met een verstandelijke beperking verder helpen, is half september uitgereikt aan Parc Spelderholt. Met hun Academie Spelderholt geeft de organisatie jongeren met een verstandelijke beperking de kans om een vierjarig ontwikkeltraject te volgen en af te sluiten met een erkend certificaat (MBO niveau 1). De jury roemde vooral de grote impact van Parc Spelderholt op de toekomst van deze jongeren.

Lees bericht

Video's Klik: Jij maakt het verschil

Een goede klik hebben, je herkent vast dat gevoel. Want het is zo fijn om écht contact te maken en verbinding te voelen, dat geldt óók voor mensen met een verstandelijke beperking. 

Klik ondersteunt alweer meer dan 50 jaar bij deze connectie, zoals terugkomt in de documentaire over de geschiedenis van Klik. De connectie tussen cliënt en zorgverlener stond ook centraal op ons jubileumcongres. Bekijk de aftermovie, de foto's en lees het verslag van het congres en bekijk onze mini-docu! En bekijk meer video's die je helpen bij het maken van de klik.

Komende studiedagen

Bekijk alle studiedagen
Webinar - Positieve ontwikkeling van seksualiteit
Openhartigheid voorkomt problemen
 • Vanaf € 59,-
 • 10 oktober 2023
 • Online
 • 0 Geen accreditatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 9 oktober 2023
Webinar - Emotionele ontwikkeling en mentaliseren bij complexe problemen
Coachen van begeleiders van mensen met complexe gedragsproblemen
 • Vanaf € 59,-
 • 9 november 2023
 • Online
 • 0 Geen accreditatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 8 november 2023
Webinar 'Behandeling van patiënten met een laag IQ in de GGZ'
Zwakbegaafdheid als onderbelicht aandachtspunt in de diagnostiek en behandeling van psychische klachten
 • Vanaf € 125,-
 • 18 maart 2024
 • Online
 • 2 2 accreditatiepunten
 • Accreditatie in aanvraag
Inschrijven mogelijk t/m 18 maart 2024

Het webinar ‘Gentle teaching’ gratis terugkijken?

Wat doe je als het contact met mensen met een verstandelijke beperking moeizaam loopt? Orthopedagoog Karel De Corte gaf in een gratis webinar van Klik op vrijdag 16 september uitleg over de benaderingswijze Gentle Teaching voor begeleiders en zorgverleners in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Dit webinar is nu gratis terug te kijken!

Ja, ik wil dit webinar gratis terugkijken!

De nieuwste Klik: editie 6

Het zesde 2023-nummer van Klik is eind augustus verschenen en heeft als thema 'Werken in de samenleving'. Daarin lees je interviews over het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking naar betekenisvol werk.

Verder artikelen over een bed & breakfast als woon- en werkplek, zeggenschap organiseren en een aangrijpende voorstelling over eenzaamheid. En natuurlijk de columns van de seksuoloog, gedragsdeskundige en arts verstandelijk gehandicapten. En nog veel meer!

Elke week het belangrijkste nieuws in jouw inbox?

Ben jij nieuwsgierig en wil je op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Wij versturen wekelijks een nieuwsbrief. Ruim 5.000 collega's binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg ontvangen hem al!

Kennisthema's

Via de Klik Kennisthema's vind je nieuws en artikelen over verschillende thema's binnen de verstandelijk gehandicaptensector.
Staat er niet tussen wat je zoekt? Probeer dan eens onze zoekfunctie bovenaan de website! 

Autisme en verstandelijke beperking of handicapBeleid en verstandelijk gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en communicatie - gehandicaptenzorgCorona virus en verstandelijke beperking / gehandicaptenzorgGezondheid en verstandelijke beperking / gehandicaptenzorgLoopbaan en verstandelijke beperking / in de gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en ouder worden / gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en probleemgedrag in de gehandicapten zorgVerstandelijke beperking en seksualiteit / in de gehandicaptenzorg