Ouderen

Nieuws

mijnlevensverhaaljannybeernink

Werken aan levensverhalen met mensen met verstandelijke beperking en psychische klachten* Binnen de GGZ was er weinig aandacht voor mensen met een bijkomende verstandelijke beperking. Problemen en pijn kenmerken vaak hun levensverhaal. En dat heeft een negatieve weerslag op hun gemoedstoestand. Er is weinig behandelaanbod, bewezen effectieve interventies zijn schaars en de behandeling van deze cliƫnten staat nog in de kinderschoenen. Met Mijn levensverhaal biedt auteur Janny Beernink een interventie waarvan de effectiviteit inmiddels is aangetoond.

Klik 2 2019 DCM 1

Dementia Care Mapping: Kijken door de ogen van de ander* Dementia Care Mapping is een observatiemethode uit de ouderenzorg waarmee je de leefwereld en de behoeften van mensen met dementie kunt leren doorgronden. Sinds een aantal jaren wordt de methode ook in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking gebruikt om het gedrag van alle ouderen te observeren, met en zonder dementie. Ervaringen met deze observatiemethode die het welbevinden van cliƫnten vergroot.

Meer nieuws

06-05 2019

08-05 2019

09-05 2019

Kennispocket Levenseinde

cover levenseinde

Dit themaboekje geeft antwoord op onder andere de volgende vragen:  

* Wat gebeurt er als mensen hun laatste levensfase ingaan?
* Wat kan ik doen om mijn stervende cliënt te verzorgen, te troosten en hem zo goed mogelijk te helpen?
* Wat is palliatieve zorg, en wat palliatieve sedatie?
* Mag een verstandelijk gehandicapte kiezen voor euthanasie?
* Wat gebeurt er precies als een cliënt overlijdt? 
* Hoe help ik huisgenoten om het verlies van een cliënt te verwerken? 
* Wat doet de dood van een cliënt met mijzelf?

bestellen

Kennispocket Oud worden

cover Klik-themapocket OUD WORDEN

In de Klik-kennispocket ‘Oud worden’ vertellen bevlogen zorgmedewerkers over hun ervaringen in de zorg voor ouderen met een verstandelijke beperking.

bestellen