Verslaving bij mensen met een verstandelijke beperking

kennisdagen voor bol groen

14 juni 2019: Verslaving bij mensen met een verstandelijke beperking met Claudia Kaagman
Nieuwe Klik studiedag voor de verstandelijk gehandicaptenzorg!

Middelengebruik en verslavende gewoonten als gamen hebben een grote impact op personen met een licht verstandelijke beperking (lvb) en hun omgeving. In deze studiedag leer je welke drugs en verslavende gewoonten een grote verleiding zijn voor deze doelgroep en wat voor effect ze hebben. Vervolgens bekijken we hoe je dit signaleert en bespreekbaar maakt – welke technieken zet je wel en juist niet in om de juiste ondersteuning te bieden?
In de bijeenkomst worden praktische handvaten en hulpverleningstechnieken verwerkt uit onder andere de cirkel van gedragsverandering. Een leerzame en leuke bijeenkomst met filmpjes, digitale hulpmiddelen, quizzen en prikkelende opdrachten.

Op welke vragen krijg je antwoord:

  • Wat voor verslavende gewoonten zijn een grote verleiding?
  • Hoe bespreek je middelengebruik bij mensen met een licht verstandelijke beperking?
  • Welke technieken zet je in om de juiste ondersteuning te kunnen bieden?
  • Hoe ga je om met ethische dilemma’s en je voorbeeldfunctie als begeleider? 

inschrijven

Over de spreker

 Mieke Janssens

Claudia Kaagman is verslavingsdeskundige, trainer en coach in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Ze werkt bij zorgorganisatie LeekerweideGroep als een van de voortrekkers bij het deskundigenteam middelengebruik. De afgelopen jaren ontwikkelde zij met dit team voorlichtingsmateriaal voor begeleiders om middelengebruik te bespreken met cliënten. Daarnaast werkt zij voor het project ‘Expert’ samen met mensen met een verstandelijke beperking. Die ondersteunen haar als experts bij de voorlichting over middelengebruik.

Praktische informatie: 

Prijzen
Klik studiedag 14 juni 2019
Abonnees van Klik
€ 199,-*
Niet abonnees
€ 249,-*
 
 
* Tarieven zijn exclusief btw.
 

 

 

inschrijven