Klik om in te loggen  

Gratis Klik Nieuwsbrief

Abonneer je op de gratis Klik nieuwsbrief via de website.

Klik Sociaal

Steun Klik met een vrijwillige bijdrage op rekeningnummer 1546.47.241, tnv MYbusinessmedia - Klik.

twitter-logoLees het laatste nieuws van Klikredactie op Twitter.

facebook-logoWord een fan van Klik op Facebook en ‘Like’ de Facebook pagina.

linkedin-logoDiscussieer mee over onderwerpen uit de sector op de LinkedIn Groep voor de verstandelijk gehandicaptenzorg van Klik.

Agenda

Ontmoeting
24 april
Christophorus in Bosch en Duin
Avond over het belang van ontmoeting in de zorg. Hoe creëer je ruimte voor ontmoeting?
Aanmelden voor 20 april bij Ellen Gunster, e-mail e.gunster@amerpoort.nl
Ontwikkelingsstoornis
8 mei
Congrescentrum Ter Elst in Antwerpen
Symposium Ontwikkelingsstoornissen in de adolescentie, achtergrond en tips voor opvoeding en motivatie.
Meer informatie op de website van Sig
Support
7 t/m 10 mei 2014
Jaarbeurs Utrecht
Beurs Support met innovaties en hulpmiddelen voor mensen met een beperking.
Meer informatie op www.supportexpo.nl
23 maart 2011

Individueel begeleiden scheelt miljoenen

individueelbegeleidenVerfrissend geluid: bij de JP van den Bentstichting in Deventer klagen ze niet over geldgebrek. Ze houden zich niet met geld bezig, alleen met wat mensen nodig hebben: een eigen plek, geen last van anderen, en precies genoeg begeleiding. En ze begeleiden niet alleen gemakkelijke cliënten, er zitten ook mensen tussen met ernstige gedragsproblematiek of meervoudig complexe beperkingen. Wat merkt de JP van den Bentstichting dan van de zorgzwaartefinanciering? Eigenlijk niks. Locatiehoofd Mieke Jansen-van de Sligte: "De geldstroom is niet van invloed op hoe wij de nodige zorg regelen. Een cliënt komt binnen met een ondersteuningsvraag; daar hoort de juiste indicatie bij en wij ondersteunen hem bij zijn vraag. Als de indicatie niet past regelen we een herindicatie, of we zoeken een andere oplossing binnen onze organisatie."

We rekenen niet in uren

Directeur Ruud Klarenbeek: "We zijn helemaal niet bezig met geld, zeker niet op voorhand. Natuurlijk moeten we geld binnenhalen en zorgvuldig registreren, maar centraal staat altijd de vraag van de cliënt. Die ligt vast in zijn ondersteuningsplan." Mieke: "Er staan duidelijke kopjes in het zorgplan: de ondersteuningsvraag, de begeleidingsstijl, en dat we twee keer per dag langskomen om die vraag te beantwoorden. We rekenen niet in uren."

Ruud: "Veel andere zorgorganisaties nemen de zorgzwaarte als uitgangspunt: hoeveel geld levert dat op, en wat kunnen we daarvan betalen. Wij doen het andersom: wat heeft die persoon nodig? Het geld is de achterkant."Mieke: "Bijna iedereen woont individueel in een eigen appartement. De locaties tellen 12-14 appartementen. We begeleiden altijd individueel, ook bij zeer ernstige meervoudige handicaps. Groepen zijn er nauwelijks meer."

Lees in Klik van april 2011 over stichting JP van den Bent (betaalde download als pdf, gratis voor online abonnees) en hoe zij erin slagen cliënten alle zorg te bieden die ze nodig hebben, en toch geen geldproblemen te hebben .

Zoeken

Kennispocket

Nieuw van Klik: een handig themaboekje in print of digitaal over wat autisme betekent voor mensen met een verstandelijke beperking:
coverklikkennispocketautisme
Bestel de Klik Kennispocket Verstandelijke beperking & Autisme

Films

Bekijk een reportage van het tv-programma Altijd Wat over de uitkomsten van de studie Gezond ouder met een verstandelijke beperking (Goud) :


Bekijk meer Films

KLIKipedia

Woordenboek van de verstandelijk gehandicaptenzorg